Hírek

Fotópályázat: A városom

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség minden évben fotópályázatot hirdet, hogy ilyen módon is közelebb vigyen egy-egy környezeti témát Európa lakóihoz. Idén a városok kerülnek a fókuszba.

Az európai polgárok 75%-a városokban él, így nem csoda, hogy itt vannak a kultúra, az oktatás és az egészsségügy központjai, csakúgy, mint az európai gazdaság hajtóművei. Ugyanakkor a városok más térségektől függnek, hiszen kívülről kapnak energiát, vizet, élelmet, és a hulladék is kívülre kerül.

Sok város komoly kihívásokkal találkozik a társadalmi, a gazdasági és a környezeti problémák kezelésekor. A túlnépesedés vagy éppen az elnéptelenedés, a társadalmi egyenlőtlenség, a szennyezés és a közlekedés csak néhány a problémás ügyek közül. Ugyanakkor az emberek, a munkahelyek és a szolgáltatások közelsége lehetőséget ad egy sokkal erőforrás-hatékonyabb Európa kiépítésére. Hogyan adhatnak a városok magas színvonalú életet, egészséges városias környezetet?

„A városom” című fotópályázat minden európait megszólít, hogy fejezze ki, mit is jelent számára a városi környezet. A résztvevők szabadon választhatnak várost, amelynek pozitív vagy negatív történetét a fényképeken keresztül mondhatják el. A résztvevők az alábbi három kategóriából választhatnak:

  1. Fenntartható élet a városokban: Hogyan hat az életstílusunk a környezetre? Tudunk-e környezetünk védelme érdekében változtatni a vásárlási és étkezési szokásainkon? Zuhanyozzunk, vagy fürödjünk? A házak tetején napelem legyen, vagy inkább tetőkert?
  2. Közlekedés a városban: Biciklizzünk vagy autózzunk? Mi a munkába, vagy iskolába járás leggyorsabb és legkellemesebb módja? Szeretjük a közösségi közlekedést?
  3. Szabadidő a városban: Egy séta a parkban, vagy egy autózás a tóhoz? Színházba menjünk, vagy egyet futni? Hogyan fedezhetjük fel legkönnyebben a várost? Hogyan töltjük a szabadidőnket?

Mindhárom kategóriában 1000 euro díjat kap az első helyezett. A közönségdíjas és az ifjúsági kategória nyertese is 500 eurós díjat kap. (Az ifjúsági kategória az 1992 és 1998 között születettek számára nyújt lehetőséget.) A képeket jpg formátumban várják; a hosszabbik oldalnak legalább 2000 pixelesnek kell lennie. Az EEA és annak partnerei a pályaműveket szabadon felhasználhatja.

A versenyzők pályázatait augusztus 15-éig várják, de az utolsó napok terhelt elektronikus rendszere miatt a szervezők ajánlják a fotók korábbi elküldését.

Fotópályázat: A városom