Hírek

Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya meghirdeti a Magyar Sajtófotó Pályázatot. A hagyományokhoz híven a pályázatra elsősorban a hazai és határon túli sajtó munkatársainak jelentkezését várjuk, de – a korábbi évekhez hasonlóan – a pályázat nyitott mindenki számára.

 A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás a magyar fotóriporter szakma legnagyobb seregszemléje. Azon kevés hazai kulturális rendezvény-sorozat egyike, amelyet alapítása óta töretlenül, minden évben megrendezünk. Független magyar márka, amely amellett, hogy a pillanat nyelvén mutatja be egy év történéseit, számtalan egyetemes értéket képvisel.

 A pályázatra jelentkezni 2016. január 1. – december 31. között készült képekkel lehet az egyedi képek és a képriport kategóriában. Ez az időbeli korlátozás nem érvényes a többi sorozat-kategóriára, ahol több éven átívelő anyagokat is elfogadunk, de ezekben is kell, hogy szerepeljen 2016-ban készült felvétel. A pályázatra korábbi években díjat nyert képek nem adhatók be. Egy pályázó összesen 30 pályaművet küldhet be a pályázatra, kategóriától függetlenül. A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból, amely legfeljebb 10 képből állhat. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyedi képként és sorozat részeként is.

 

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:

1. Hír-eseményfotó (egyedi)

2. Képriport (sorozat)

3. Emberábrázolás-portré (egyedi)

4. Emberábrázolás-portré (sorozat)

5. Művészet (egyedi)

6. Művészet (sorozat)

7. Sport (egyedi)

8. Sport (sorozat)

9. Természet és tudomány (egyedi)

10. Természet és tudomány (sorozat)

11. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia  (egyedi)

12. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

 

Pályázni kizárólag online módon lehet a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapján, a www.sajto-foto.hu/palyazat oldalon. A pályázat és a zsűrizés technikai lebonyolítását az eContest pályázatkezelő rendszer támogatja, ez a rendszer garantálja a zsűrizés anonimitását és átláthatóságát is.

 

Képeket feltölteni – bejelentkezés vagy regisztráció után – 2016. december 15. 12:00-tól 2017. január 19. 12:00-ig lehet. A feltöltött pályázati anyagokat a jelentkezési határidőn belül a pályázók szabadon módosíthatják. A feltöltött pályaművek a zsűri által történt előválogatást követően válnak nyilvánossá a honlap látogatói számára.

A pályamunkákat a kiíró által felkért zsűri, előzsűrizés után, bírálja el 2017. január 27-29. között.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás hivatalos honlapján (http://www.sajto-foto.hu) 2007-ig visszamenőleg megtekinthetők a zsűri által előválogatott pályaművek és a díjazottak portfóliói.

 

Molnár István-díj

A sajtófotó pályázat mellett a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya egy másik, a fotográfiával szoros kapcsolatban lévő pályázatra is várja a pályaműveket.

A Molnár István-díj pályázatra olyan tipográfusok, grafikusok, képszerkesztők, tervező-szerkesztők jelentkezését várjuk, akik fontosnak tartják a fotográfia méltó megjelenítését a sajtóban. A pályázatra jelentkezni 2017. február 20-ig lehet. A felhívásra beadott anyag lehet valamely magazinban megjelent munka, vagy még csak tipográfiai tervként létező, valóságos vagy fiktív magazin. A műveket tördelőkből, képszerkesztőkből álló zsűri bírálja el. A leadott anyagok terjedelme nem haladhatja meg a 10 oldalpárt. További információk www.tipografus.hu oldalon 2016. december 3-től, valamint a www.sajto-foto.hu oldalon 2016. december 4-től.

Mindkét pályázatról bővebb információk a következő sajtóközleményben valamint 2016. december 4-től a www.sajto-foto.hu hivatalos weboldalon találhatók.

Magyar Újságírók Országos Szövetsége

Fotóriporterek Szakosztálya

 

Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás