Hírek

PH21 Galéria - Feminin/Maszkulin nemzetközi fotókiállítás

Nemzetközi fotókiállítás

2017. január 12. – február 7.

A nőiesség és férfiasság ábrázolása számos művészeti ág alkotói számára inspiráló téma, és ez alól a fotográfia sem kivétel. Az elmúlt néhány évtizedben azonban számos – és gyakran heves – bírálat érte a nők és férfiak, a nőiesség és a férfiasság gyakorta kritikátlan és reflexió híján való, előítéletes vagy éppen közhelyes fotográfiai ábrázolásának gyakorlatát. A képzőművészeti és alkalmazott fotográfiai alkotásokat egyaránt érte és éri kifogás a téma megközelítésének és megjelenítésének implikációi és potenciális következményei miatt.

A történeti és kulturális variációkat tekintve a femininitásnak/maszkulinitásnak számos felfogása létezett és létezik; a férfi és a nő lehetnek például egymás ellentétei, egymás kiegészítései, vagy pozíciók egy kontinuum különböző pontjain, csak hogy néhány példát vegyünk. Alig találunk a femininitás/maszkulinitás témakörében olyan ábrázolást, ami ne lenne elcsépeltnek mondható, konzervatív, hatásvadász, lealacsonyító, ízléstelen, sablonos vagy akár sértő, legalábbis valakinek a szempontjából.

Olybá tűnhet, hogy már minden elhangzott és megjelenítésre került verbálisan és vizuálisan egyaránt, amit csak el lehet mondani és meg lehet jeleníteni, ám mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül a téma kitartó és megkerülhetetlen jelenlétét a kortárs vizuális kultúrában. Mi az, ami átmenthető és talán újrahasználható a fotográfia gazdag történetéből? Léteznek-e még újszerű, kritikus megközelítések a témában?

A PH21 Galéria pályázatot hirdet csoportos kiállításon való részvételre, melynek címe: Feminin/Maszkulin. Minden olyan alkotó munkáját várjuk, aki érdekel a téma, és a PH21 Galérián keresztül szívesen osztaná meg alkotásait egy szélesebb, nemzetközi közönséggel is.  A téma a lehető legtágabban értendő. Műfaji és stílusbeli megkötések nélkül a pályázat nyitott a téma bármely kreatív fotográfiai értelmezésére.    

PH21 Galéria - Feminin/Maszkulin nemzetközi fotókiállítás